Muziekrechten

Muziekrechten

Als je bewust bent van je muziekrechten, dan kun je slimmere deals maken. Slimmere deals zorgen voor minder risico en meer inkomsten. Minder gedoe en meer geld zorgt voor vrijheid. Vrijheid zorgt ervoor dat jij kan focussen op de muziek. Vrijheid en focus samen zorgen er ook voor dat er ruimte is voor creativiteit. Gun jezelf die ruimte en lanceer daardoor je carrièreQ

Welke muziekrechten zijn er?

Als je het over muziekrechten hebt, dan spelen het auteursrecht en het naburige recht een belangrijke rol. Het auteursrecht ziet in dit kader toe op de compositie en tekst van de muziek. Het naburige recht ziet kort gezegd toe op de uitvoering van muziek door een artiest en op de partij die dat vervolgens opneemt; de fonogrammenproducent.

Muziekauteursrecht

In deze video legt prof. mr. Dirk Visser uit hoe het auteursrecht op muziek (en het daaraan verbonden naburige recht) in elkaar zit:

Als je echt dieper in de materie wil duiken, check dan:

https://video.leidenuniv.nl/media/t/1_cqghtowf

https://video.leidenuniv.nl/media/t/1_783uipm4

Muziekcontract

Om aan de slag te gaan met deze rechten, heb je toestemming te vergeven of nodig. Die toestemming wordt geregeld via een contract. Omdat er op dit moment heel veel contracten online rondzweven, soms Nederlands, soms Engels, soms Amerikaans, is er veel onduidelijkheid ontstaan over wat nou de norm is en wat een goed contract is. Daar komt bij dat veel mensen zijn gaan knippen en plakken uit andere contracten en het daardoor een beetje een bende is geworden. Onze gespecialiseerde muziekadvocaten hebben daarom een oplossing bedacht; Muziekcontracten.nl. Op deze website willen we je allerlei informatie geven over muziekrecht, maar ook voorbeeldovereenkomsten, checklists en modelcontracten ter beschikking stellen.

Wil je meer weten over muziekrechten?

Kijk dan bijvoorbeeld in de Auteurswet of de Wet op de naburige rechten. Wij raden iedereen aan om gewoon eens een keer de wet te lezen en te kijken wat voor termen er worden gebruikt. Je kan contracten dan ook beter begrijpen. Is je dat wat te droog? Check dan bijvoorbeeld Auteursrecht.nl (daarop staat ook een deel over naburige rechten) of de website van De Dance-advocaat.

Als je na het lezen van deze websites nog een vraag hebt over muziekrechten, dan kun je ook even contact met ons opnemen.